PRZEPIS NA NAJPROSTSZY PIERNIK NA ŚWIECIE

Lubię gotować, odtwarzać przepisy, wprowadzać do nich zmiany i z niecierpliwością oczekiwać co z tego dobrego wyjdzie. Właśnie taki jest dzisiejszy przepis na super szybkie ciasto świąteczne, jakim jest piernik.

Pierwszy przepis dostałam od koleżanki jakieś 16 lat temu… Przez ten czas wprowadzałam zmiany wg własnego uznania i do dzisiaj tak robię. Jest to o tyle ciekawa receptura, że same zauważycie jak łatwo wprowadzić małe modyfikacje, aby ciasto to, było bardziej Wasze.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

2 szklanki kwaśnego mleka (kefir, maślanka)

3 czubate łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

3 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru kokosowego

3 łyżki kakao

3 szklanki mąki (pszenna lub orkiszowa)

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

cukier waniliowy

przyprawa do piernika

(ja dodaję dwa rodzaje: trochę mniej niż pół paczki przyprawy korzennej Dr. Oetker oraz dwie czubate łyżeczki niemieckiej przyprawy, którą kupuję w sklepie ekologicznym)

szczypta soli

POLEWA

10 dag palmy

4 łyżki cukru

4 łyżki kakao

6 łyżek mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski. Mieszamy aż do połączenia.

2. Przygotowaną masę przelewamy na blachę o wymiarach 17×27 cm i wstawiamy na około 45 minut do piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem.

3. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ciasto lekko ostygnie.

4. W trakcie przygotowujemy polewę. Łączymy wszystkie składniki w garnuszku i mieszamy aż do połączenia. Odstawiamy rondelek na bok i co jakiś czas mieszamy. Najlepiej jak masa lekko stężeje, ale nadal będzie płynna. Następnie wylewamy ją na ciasto i czekamy aż zastygnie.

UWAGA!!!

Olej kokosowy – jeśli nie używacie lub akurat się skończył to możecie zamienić na zwykły olej rzepakowy. Ja osobiście wolę kokosowy bo dodaję go znacznie mniej niż użyłabym zwyklego.

Cukier kokosowy – pięknie pachnie i nadaje niesamowity aromat wszelkim wypiekom. Oczywiście może zostać zastąpiony zwykłym cukrem. stewią czy ksylitolem. Tylko odpowiednio dobierzcie proporcje.

Przyprawa piernikowa – dodaję dwa rodzaje ponieważ tak bardziej mi smakuje. Mam już wypróbowane od dwóch lat mieszkanki i zazwyczaj kupuję te same. Ważne jest to, aby dodać tej przyprawy tyle ile Wam pasuje w smaku. Ciasto jest bez jajek więc spokojnie możecie posmakować zanim wstawicie do piekarnika. Nie może być zbyt aromatyczne, bo będzie za mocne.

Blacha – podana przeze mnie wielkość jest idealna do ilości ciasta. Jeśli macie większą nic nie stoi na przeszkodzie zrobić ciasto dodatkowo z połową porcji czy nawet z dwóch porcji. Tylko wtedy należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. Najlepiej sprawdzi się metoda suchego patyczka. Sama czasem robię z półtorej porcji i nadwyżkę przelewam do formy w kształcie małej choinki, którą mój syn dekoruje cukierkami.

Samych cudownych wypieków Wam życzę.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *