NAJWYŻSZY CZAS NA PIERNICZKI!

Przyznam się Wam, że świąteczny czas zawitał do mnie już w zeszłą niedzielę. Tak wiem, mieliśmy zacząć w ten weekend, ale pewne okoliczności przyczyniły się do wprowadzenia zimowego nastroju trochę wcześniej. Co prawda uważałam, że zbyt szybko wprowadzamy okres świąteczny, ale po trzech wieczorach przy zapalonej choince nie miałam już wyrzutów.

Zostawiłam sobie jeszcze kilka ozdób na później, które cierpliwie czekają w piwnicy, zrobiłam porządek z pozostałymi i dokupiłam niektóre brakujące rzeczy. Dzięki temu dokładnie wiedziałam czego szukać i czego więcej nie kupować. Muszę jeszcze rozejrzeć się za białymi świecami do latarenek i ozdobami na stół wigilijny.

Na tym nie poprzestałam i upiekłam z synkiem pierwszą porcję pierniczków, które bardzo szybko znikają z naszej przepięknej czerwonej puszki. Podejrzewam, że nie wystarczy nam ich do samych Świąt i planuję powtórkę za dwa tygodnie. A dziś zostawiam Wam bardzo smaczny przepis na nie. Być może w szaleństwie weekendowych zakupów znajdziecie czas na wspólne pieczenie ze swoimi maluchami lub we dwoje.

SKŁADNIKI:

500 g mąki orkiszowej

kostka masła (wcześniej wyjęta z lodówki)

5 żółtek lub 5 białek

150 g miodu

3 łyżeczki kakao

2 łyżeczki cynamonu

4 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżki cukru

szczypta soli

pół łyżeczki sody oczyszczonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę.

2. Z tak przygotowanego ciasta odrywamy po kawałku, rozwałkowujemy na grubość odpowiadającą naszym preferencjom i wycinamy pierniczki.

3. Ułożone pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika 170 stopni Celsjusza na 10 minut lub do zarumienienia.

4. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej położyć ciasteczka na kratkę do ostudzenia.

UWAGA!

Wszystkie składniki można dowolnie zamieniać na te, które najczęściej używacie w kuchni:

masło na olej kokosowy (tylko należy zredukować jego ilość)

białka na żółtka lub odwrotnie (przy białkach pierniczki są bardziej pulchne, natomiast przy żółtkach twardsze)

cukier na cukier kokosowy

itd.

Zamieniajcie, dodawajcie i twórzcie swój własny ulubiony przepis na te niezwykle aromatyczne ciasteczka. A ja życzę Wam samych udanych wypieków.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *