Przepis na ciasto cytrusowe wg Rachel Khoo

Witajcie moje Kochane,

Uwielbiam ten moment w ciągu dnia, kiedy mogę zaparzyć sobie filiżankę ulubionej herbaty i ukroić kawałek pysznego ciasta domowego. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio nie jestem zwolenniczką wypieków z piekarni. Co prawda na ciasteczka z jabłkami lub mini serniczki się skuszę, tak na kawałek ciasta już nie bardzo. Zawsze wychodziłam z założenia, że to co domowe smakuje najlepiej. Oczywiście nie będę ukrywała, że nie kupuję takich ciast kiedy wiem, że przyjdą do mnie goście umówieni na pół godziny przed, ale jeśli już sama zapraszam z wyprzedzeniem to nie wyobrażam sobie częstować ich tylko takimi smakołykami. Raczej stanowią one dodatek do moich wariacji kuchennych.

Od kiedy pamiętam stosuję przepisy głównie mojej mamy, ale też własne oraz zapożyczone od innych i przerobione wg mojego uznania. No tak, chyba nie ma przepisu, w którym nie zamieniłabym połowy składników lub dodała czegoś od siebie. Oczywiście od serca 🙂

Rachel Khoo poznałam już jakiś czas temu oglądając w telewizji jeden z programów kulinarnych. Nie mogłam się nadziwić jak pięknie potrafiła skomponować posiłki w bardzo małym mieszkanku paryskiej kamienicy i jeszcze mniejszej kuchni. Byłam tak zachwycona, że po pierwszym odcinku programu pobiegłam do księgarni, żeby kupić jej książkę z przepisami. Przyznam się szczerze, że dawno z niej nie korzystałam, ale kiedy dziś ją otworzyłam wspomnienia wróciły i postanowiłam wprowadzić pewne zmiany w mojej kuchni, ale narazie tylko kulinarne…

Dziś chciałabym podrzucić Wam przepis na ciasto cytrusowe. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam zrobić je rano, najlepiej jeszcze przed śniadaniem, aby móc cieszyć się jego smakiem do pierwszej lub drugiej kawy 🙂

A Was póki co zapraszam do cytrusowego szaleństwa!!!

SKŁADNIKI:

4 jajka

250 g cukru pudru

250 g mąki

250 g masła (roztopione i ostudzone)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

skórka starta ze sparzonej cytryny i pomarańczy

masło do wysmarowania formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Wysmaruj foremkę masłem i oprósz mąką.

2. Sparz cytrynę i pomarańczę. Zetrzyj na tarce.

3. Rozpuść w rondelku masło i odstaw do ostudzenia.

4. Oddziel białka od żółtek.

5. Białka ubij z jedną połową cukru pudru a żółtka z drugą.

6. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz skórkę ze startych cytrusów.

7. Wsyp zawartość miseczki z mąką do żółtek i zmieszaj na tyle ile jest to możliwe.

8. Następnie wlej rozpuszczone masło i mieszaj aż do całkowitego połączenia składników.

9. Do gotowej masy dodaj ubite białka i zmieszaj do połączenia składników.

10. Przelej gotową masę do foremki i wstaw do piekarnika nastawionego na 170 stopni Celsjusza.

Czas pieczenia to koło 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

UWAGA!!!

Nie byłabym sobą, gdybym i w tym przepisie nie dodała czegoś siebie.

Zmieniłam ilość cukru pudru* z 200 g na 130 g oraz masła z 250 g na 200 g. Dla podkreślenia smaku po zmieszaniu wszystkich składników dodałam sok wyciśnięty z 1/4 cytryny.

*zmiana ilości cukru podyktowana była głównie tym, że nie miałam go więcej, ale jak dla mnie naprawdę tyle wystarczy. Na koniec przed podaniem oprószyłam kawałki ciasta cukrem pudrem i to spokojnie uzupełniło smak słodyczy

Uwaga!!! Ciasto znika tak szybki, że tylko okruszki zostają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *