CIASTECZKA MAŚLANE

Zacznę nietypowo, ponieważ wrócę pamięcią do Świąt Bożego Narodzenia, które wprost uwielbiam. Co roku z moim synem pieczemy górę pierniczków i wiem jaka jest to dla niego frajda, a dla mnie dodatkowo w miarę zdrowe słodycze. Kiedy powoli szykowałam się na minione Święta zimowe, natrafiłam na kampanię na Westwing z rzeczami do kuchni i znalazłam tam piękne wiosenne foremki do ciastek. Pomyślałam, że skoro tak bardzo cieszymy się na pierniczki, to może upieczemy ciasteczka maślane na Wielkanoc.

Chociaż od 3 lat robimy maślane ciasteczka, to jednak nie były one nigdy wycinane tylko wałkowane i zwijane. Ucieszyłam się więc, że będziemy mogli wprowadzić drugi rodzaj tego smakołyki i więcej wspólnie spędzić czasu razem w kuchni. Dziś chciałabym przypomnieć przepis Zosi Cudny, który znajdziesz TUTAJ. To są te ciasteczka, które my nazywamy barankami, bo kojarzą się nam one z rogami barana. Możesz je podejrzeć na zdjęciach.

A drugi przepis świetnie się sprawdził przy ciasteczkach wycinanych. Więc jeśli masz ochotę na spróbowanie tego przepisu, to serdecznie zapraszam Cię po szczegóły poniżej.

SKŁADNIKI:

400 g mąki orkiszowej

100 g ksylitolu

200 g zimnego masła

1 jajko

łyżeczka sproszkowanej wanilii

szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i formujemy kulkę.

2.Ciasto uformowane w kulkę owijamy folią aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.

3.Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, włączamy piekarnik 170 stopni, termoobieg.

4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5.Uzupełnioną blaszkę kładziemy do piekarnika na 15-20 minut. Im bardziej mają być ciasteczka zarumienione, tym dłużej powinny być w pierkaniku.

6.Po wyjęciu z piekarnika układamy ciasteczka na kratce do ostygnięcia.

UWAGA!!!

Wszystkie składniki można dowolnie zmieniać na te, które używacie zazwyczaj w kuchni.

Najlepsza mąka do takich ciasteczek to krupczatka, ksylitol można zastąpić zwykłym cukrem (zmniejszyłabym tylko jego ilość o około 10g), można pominąć sproszkowaną wanilię.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *